Carti cadou de Craciun - Concurs pentru bloggeri

Am să încep prin a cita din clasici în viaţă. Adică din ce v-am spus la ultima recenzie de pe blog, cea la "Fulgi de iubire". Haha!

"În ultimii ani am început să nu mai simt magia Crăciunului la fel cum o făceam atunci când eram copil - nu că la 20 de ani nu aş mai fi. Poate că odată cu vârsta, faptul că eşti martor şi participant activ la modul în care se pregăteşte această sărbătoare îi răpeşte din farmec."

Poate că mulţi v-aţi întrebat la ce m-am referit. Ei bine, pentru mine, Crăciunul a fost în copilărie perioada aia frumoasă în care ne adunam toţi la masă, dar şi în care aşteptam cu nerăbdare cadoul pe care mi-l trimitea tatăl meu prin poştă din Bucureşti. 

Eu am crescut singură cu mama, căreia nu îi place iarna, şi prin urmare, nici Crăciunul. Asta înseamnă că după ce am ajuns la o vârstă, am fost de cele mai multe ori nevoită să fac singură brăduţul, pe fundal de colinde amestecat cu comentariile negative ale ei - care acum mă fac să râd, dar uneori mi-aş fi dorit să am parte de o mică minune de Crăciun, să împodobim împreună bradul, eu şi mama, să facem prăjituri şi alte cele - lucru care se pare că se va cam întâmpla anul acesta. 
Aşa că nu e nevoie să vă întristaţi pentru mine. Încerc doar să vă fac un context aici. Ei bine, în aceste condiţii, refugiul meu, sursa mea de magie de Crăciun a constat de-a lungul acestor ani în cărţile pe această temă. Pot să spun, aşadar, că ele au fost cadoul meu.

Aşadar, m-am gândit mereu că ar fi frumos să vă arăt care au fost acestea, mai ales că mai e puţin până la Crăciun şi ar trebui şi voi să le scrieţi "Moşilor" voştri. Să nu fiţi subtili, totuşi, trebuie să vă asiguraţi că înţeleg mesajul. Daţi-le mailuri zilnice cu linkuri către pagina de comandă a acestor cărţi, etichetaţi-i pe Facebook în poze cu lista voastră de cărţi, dar mai ales întrerupeţi cina: "Ştiţi ce ar face ăsta cel mai frumos Crăciun de până acum? Dacă o să găsesc cartea X sub brad." Nu vă jenaţi, probabil le faceţi un favor - uneori nici ei nu mai ştiu ce să vă cumpere.

Hai să nu o mai lungim şi să vă arăt cărţile astea de care vă tot înnebunesc de atâtea rânduri. Asta dacă nu cumva aţi trişat şi n-aţi citit totul - să ştiţi că Moşul vede ce faceţi.

1. Cadoul de Cecelia Ahern


În ziua de Crăciun, sergentul Raphael O'Reilly şi Jessica Rabbit sunt de serviciu. La secţie este adus un adolescent, care aruncase un curcan îngheţat prin fereastra tatălui său, aproape rănind-o pe sora lui vitregă, pe motiv că tatăl său anulase cina cu el şi mama sa pentru a sta cu noua lui familie. Raphael crede că tânărului rebel i-ar trebui o lecţie, aşa că hotărăşte să-i povestească o întâmplare din care el a învăţat multe.

Ceea ce mi-a plăcut la această carte, aparent cu happy-ending, a fost sfârşitul total neaşteptat, întorsătura de situaţie din ultimele câteva zeci de pagini, care au făcut dinCadoul o adevărată lecţie de viaţă.

Vezi aici recenzia.



2. Fulgi de iubire de John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson

Miracolul Crăciunului există, iar acesta este şi scopul acestei cărţi, să te facă să simţi acea bucurie pe care uneori crezi că ai pierdut-o.

Cele trei poveşti din această carte se întrepătrund foarte frumos, personajele le reîntâlneşti sub vocea altui autor şi, precum nişte tablouri fermecate între care acestea oscilează, se pictează în final o poveste întregită cu dragoste, regăsire, fericire şi... Crăciun. 

M-am regăsit oarecum în toate aceste poveşti, fie şi numai parţial, iar personajele au fost foarte bine conturate. Avem şi ceva character development, vizibil mai ales în cazul lui Jubilee, Stuart şi Addie. 

Vezi aici recenzia.


3. Crăciunul lui Poirot de Agatha Christie

Simeon Lee este un bătrân bogat și mândru. În tinerețe umbla cu multe femei, făcându-i viața mizerabilă soției lui, despre care se zicea că a murit de inimă rea. Sub pretextul împăcării cu familia de care s-a înstrăinat, Simeon organizează o reuniune de familie cu ocazia Crăciunului. Ceea ce face de fapt este să îi stârnească pe frați unii împotriva altora, anunțând că va schimba testamentul și jignindu-i pe fiecare în parte atunci când îi cheamă pe toți în camera lui. Mai târziu în acea seară, se aud zgomote de mobilă răsturnată, ca și cum ar avea loc o luptă în camera bătrânului. Totul se termină cu un țipăt neomenesc, aproape animalic. Cu toții se îngrămădesc pe scări și îl găsesc pe Simeon cu gâtul tăiat în camera închisă cu cheia pe dinăuntru și cu ferestrele închise. Cu atâția dușmani din cauza caracterului său, oricine ar putea fi criminalul, mai ales că lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par să fie.

4. Dum-Dum şi păţaniile lor. Povestea de Crăciun de Alice Uţă

Această carte este mai degrabă potrivită pentru cei mai micuţi, până în 14 ani. Eu am primit-o cadou când eram în clasa a 4-a de la tatăl meu şi mi-a plăcut foarte mult. Am cumpărat-o de la un târg de Crăciun din Bucureşti, prima dată când am fost acolo şi mi s-a părut ceva magic.
Singurele detalii pe care mi le mai amintesc sunt faptul că e vorba de un frate şi o soră şi ceva cu Cutia Pandorei. E o poveste de genul acelora cu morală: iertare, înţelegere, sinceritate şi spiritul Crăciunului. A, şi are ilustraţii foarte drăguţe.









Alte cărţi interesante şi, zic eu, potrivite, care mi-au atras atenţia sunt cele de mai jos. Cu siguranţă şi-au găsit în lista mea de cărţi de citit pe viitor.


Craciunul in cele mai frumoase povestiri

Încurcate sunt căile Crăciunului! Lungi și întortocheate sunt drumurile Moșului! Pline de surprize sunt darurile puse sub brad! Și ele s-au strâns toate într-o carte de savurat în tihnă, în așteptarea sărbătorii cu dulciuri și fulgi de zăpadă. În paginile ei s-au adunat comori de altădată pentru copii, părinți și bunici. Din ținuturi de vis sau din orașe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări și personaje ce povestesc Crăciunul cu un farmec cuceritor. Așa că oprește timpul în loc, dragă cititorule, și citește cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alții, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle.



In cautarea sufletului Craciunului de R.D. Motok

Dacă sărbătoarea Crăciunului ar fi în pericol să-şi piardă Sufletul, cine s-ar încumeta să părăsească siguranţa şi căldura căminului pentru a-l regăsi şi a-l aduce înapoi? Povestea spune că trei prieteni pornesc în aventura vieţii lor, încercând să salveze Crăciunul. Împreună vor traversa păduri pline de primejdii, vor revedea locuri şi prieteni dragi, uitaţi de vreme, îşi vor face prieteni noi şi vor găsi tovarăşi de drum de nădejde. Dar vor reuşi ei, oare, să redea sărbătorii Crăciunului strălucirea pierdută? Vor reuşi să găsească la timp Sufletul Crăciunului? "Uneori, oamenii mari uită lucrurile importante, cele pe care ochiul nu le vede, mâna nu le atinge. Cam aşa gândea şi Micul Prinţ, cred. Aşa că am refuzat să uităm iubirea, blândeţea, răbdarea, ca nu cumva ele sa dispară încet-încet, fără zgomot... În această carte de poveste vom găsi ce căutăm în fiecare zi: adăpost pentru noi şi pentru copiii noştri. Adăpost în faţa violenţei, grabei ori tristeţii. Aici, între aceste coperţi, e veşnic Crăciun, iar metafora miroase a cozonac şi fericire." - Teo Trandafir R.D. Mottok este un părinte îngrijorat că sentimentele care însufleţesc sărbătoarea Crăciunului, precum iubirea de semeni, generozitatea, compasiunea şi spiritul de sacrificiu, sunt pe cale de a fi uitate. Ca să le readucă în căminele şi inimile tuturor copiilor, vine în ajutorul parinţilor cu o poveste magică, plină de căldură şi speranţă.
Poveste de iarna de Mark Helprin

Patrundeti in atmosfera saloanelor Belle Epoque, intr-un New York magic, acoperit de zapezi si batut de vanturi cumplite. Intr-o noapte de iarna, Peter Lake, un mecanic orfan, patrunde in casa magnatului Penn, constrans de o banda de mafioti, si o descopera pe Beverly, o tanara frumoasa si mistuita de febra, privind stelele pe acoperisul inghetat. Intre cei doi se infiripa o legatura care il va purta pe Peter, un om simplu si needucat, in lumea larga in incercarea lui de a intoarce timpul pentru a o aduce inapoi pe iubita sa. Calatoria lui este una dintre cele mai magice si incantatoare povesti scrise in literatura americana.

You Might Also Like

0 comentarii

Comments