Recenzie: URSSA de Sergiu Somesan


URSSA: Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste ale Americii 

de Sergiu Someşan

 

 

Dintotdeauna conducătorii Uniunii Sovietcice și-au dorit să poată elimina dintr-o singură lovitură Inamicul Principal, cum numeau ei Statele Unite ale Americii. Dacă nu le-ar fi fost teamă de riposta nucelară a acestui inamic, în mod sigur ar fi pornit un astfel de război, pe măsură ce problemele din propria lor țară se acutizau. Nu ar fi fost prima dată când liderii unei țări declanșau un război pentru a redirecționa ura poporului asuupra unui inamic extern, vinovat de toate relele din lume. La sfârșitul anului 1986 se părea că o astfel de ocazie se ivise în sfârșit: președintele KGB, Viktor Cebrikov, pusese la punct un plan ingenios care, cel puțin teoretic, nu putea da greș. Folosindu-se de o tehnologie nouă, Viktor Cebrikov planificase un ingenios plan de invazie care avea să ducă la nimicirea definitivă a Inaicului Principal. Implicați fără voia lor, un jurnalist american și o tânără locotenentă KGB se vor îndrăgosti unul de altul și vor demonta acest minuțios plan pentru a-și salva dragostea.
Sergiu Somesan s-a nascut pe 8 decembrie 1954 in orasul Reghin, Judetul Mures, Romania.

A urmat scoala primara in Teaca, judetul Bistrita-Nasaud si in Codlea, judetul Brasov. Liceul l-a inceput in Codlea si l-a terminat la Petrosani, unde a urmat trei ani cursurile Institutului de Mine din Petrosani.

Intre 1972 si 1990 a ocupat mai multe functii, in cele mai diverse domenii: – topograf la Mina Dalja in Petrosani , merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor ( limba si literatura Romana), director la Casa de Cultura a Sindicatelor din Codlea. Sergiu Somesan afirma despre aceasta perioada a vietii sale ca fiind foarte importanta in formarea sa ca scriitor si ca in proza sa se regaseste experienta acumultata in acesti ani “de cautare”.

Din 1990 pana in anul 2000 a ocupat mai multe functii in administratia publica locala, in cadrul Primariei Municipiului Codlea.




Sergiu Someşan, pasionat de Science-Fiction şi fireşte, de călătoriile în timp, ne prezintă încă o idee de folosire a lor, cu problemele care se pot ivi dacă o astfel de tehnologie ar cădea în mâini nepotrivite. 

Preşedintele KGB-ului, Viktor Cebrikov, este o astfel de pereche de mâini. Ce idee trăsnită are nenea? Hai să trimitem înapoi în timp o mică armată de comunişti înarmaţi pe teritoriul Americii, care generaţie după generaţie să poarte mai departe idealurile, iar ca efect, America să devină Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste ale Americii. Adică... ce ar putea merge greşit?

Ingeniosul plan a fost pus la punct cu minuţiozitate, dar din fericire, marile puteri ale lumii se mai şi spionează între ele, aşa că noi devenim martorii acţiunilor mai multor grupuri de oameni implicaţi în acest proiect sau care dimpotrivă, încearcă să îl oprească. Unii sunt agenţi dubli, tripli...

Maşina timpului nu o au numai ruşii, ci şi americanii, dar au făcut un Gentlemans' Agreement că nu o vor folosi nici unii, nici alţii. Doar că ruşii nu se ţin de cuvânt, că ei nu sunt gentlemani, după cum o spune chiar unul din personajele noastre. Şi de aici, ţine-te bine, drag cititor, că planurile sunt multe şi din timp aranjate cu grijă şi trebuie multă atenţie să vezi care de ce parte e. Avem şi o poveste de dragoste tare simpatică şi naivă, care dă un ton comic cărţii, iar pe lângă asta, şi suficiente
detalii tehnice încât să aplauzi scriitorul că şi-a făcut temele, dar nici prea multe de să te plictiseşti şi să nu mai pricepi nimic.

Toată cartea asta mi-a adus aminte de copilăria mea alături de bunici, de filmele americane pe care le urmăream cu bunicul, deşi nu înţelegeam eu prea bine la 5-6 ani de ce se împuşcă "nenii ăia" unii pe alţii. Noroc cu bunicul, care mai explica şi el cum putea. De altfel, cartea asta am să i-o şi împrumut bunicului, că tare sunt curioasă ce părere va avea. Mare fan SF, bunicul. :D
V-o recomand şi vouă, cu drag. O găsiţi aici, de cumpărat.

You Might Also Like

0 comentarii

Comments