Top 5 Wednesay RO (1): Top 5 Old on Shelf

Top 5 Wednesday este un tag care a circulat atât în blogosfera din străinătate, cât şi pe YouTube. El constă în construirea unui top 5, în fiecare miercuri, bazat pe o temă dinainte stabilită. El a fost creat de un booktuber - gingerreadslainey şi adus în blogosfera din România de Pzzike.

Tema acestei săptămâni este: top 5 old on shelf - cărţi care stau pe rafturi de foarte multă vreme, adună praf degeaba, dar totuşi vrem să le citim. :)

1. Endymion Spring

"You've stumbled on to something much larger than you can possibly imagine."
In the dead of night, a cloaked figure drags a heavy box through snow-covered streets. The chest, covered in images of mythical beasts, can only be opened when the fangs of its serpent's-head clasp taste blood.
Centuries later, in an Oxford library, a boy touches a strange book and feels something pierce his finger. The volume is blank, wordless, but its paper has fine veins running through it and seems to quiver, as if it's alive. Words begin to appear on the page--words no one but the boy can see.
And so unfolds a timeless secret . . . .


Am cumpărat Endymion Spring în anul 2007, la data apariţiei sale pentru că o citea un prieten foarte bun şi îi placea mult. Fireşte, nu m-am putut abţine, dar cum aveam alte priorităţi la vremea respectivă, a ajuns să stea pe raft şi să fie în cele din urmă uitată. Am redescoperit-o când am plecat la facultate şi o voi începe de îndată ce termin sesiunea. :)

 

 

2. Academia Vampirilor



Deşi am citit primul volum şi mi-a plăcut la nebunie (şi am auzit că următoarele sunt din ce în ce mai bune), din nou am fost tentată de alte apariţii şi le-am lăsat la o parte pentru o vreme.

3. Lily of the Valley

Lena este o adolescenta care nu pare sa aiba probleme in viata: s-a nascut intr-o veche familie din Sud-Vestul Angliei, invata intr-o scoala-castel, isi petrece vacantele pe o insula, se simte protejata de tumultul si neprevazutul societatii contemporane. Totul se termina, insa, in ziua in care criminalul Frank Dodge evadeaza din inchisoare, moment care marcheaza inceputul unui lung sir de intamplari care vor schimba radical viata Lenei…


Subiectul cărţii era suficient de interesant, însă m-a convins şi mai mult vârsta autoarei, o româncă de doar 14 ani. Trebuie neapărat să o citesc :D

 

 

 

 

4. Cartea Mironei

La o conferinta de la Institutul Francez de pe bulevardul Dacia, Mirona face cunostinta cu „un barbat impunator, greoi, cu parul ca zapada“, care, cand afla ca scrie literatura, o invita la cenaclu sa citeasca ceva. „Maestrul“ e, desigur, E. Lovinescu, surprins dintr-o singura trasatura de condei, cu spiritul sau curios si generozitatea fara de incepatori, dar si cu mania - nevinovata – de a-i „boteza“ cu pseudonime convingatoare: „Mirona? Repeta maestrul mirat. E ingenios, dar prea cautat, neverosimil... Sa vii sa-mi citesti ceva. Lasa ca-ti gasesc eu un alt pseudonim. si, potrivindu-ti ochelarii, ca un profesor care nu se decide sa-ti puna o nota de trecere: Vino duminica la cenaclu, domnisoara Mirona...“.
La capatul lecturii acestui roman, scris cu verva si cu sensibilitate feminina, cititorul va ramane cu imaginea unei epoci istorice tulburate de mari prefaceri, in care o fata idealista isi cauta drumul, crezand cu incapatanare in destinul ei de scriitoare. Narator si personaj in acelasi timp, ea traieste deopotriva in realitatea Bucurestiului si a Parisului din anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, cat si in fictiune, alaturi de fascinata si misterioasa bunica Fana.


Pentru că mi-a plăcut "Pânza de păianjen" şi "Iubiri paralele". Pentru că, pur şi simplu, Cella Serghi <3

5. Nuntă în cer
Neîndoielnic, scriind această carte, autorul ei evadează: în trecut, în imaginaţie, în mit. Nuntă în Cer nu este, desigur, un roman fantastic, deşi misterul nu lipseşte, dar este, cu siguranţă, un roman realist-simbolic, axat pe un mit al iubirii. Un roman de idei, mai puţin livresc decât celelalte, şi un roman liric. Cadrul întâmplărilor descrise rămâne unul modern, citadin, în vreme ce relatările lor au loc într-un cadru montan, izolat. Avem de-a face, aşadar, cu o perspectivă „de sus” asupra trecutului personajelor şi cu o transfigurare a acestuia prin iubire şi prin suferinţa despărţirii. Prin Nuntă în Cer, Eliade se reconciliază de fapt cu melancolica Belle Époque a copilăriei sale, vehement respinsă de „adolescentul miop” şi de tânărul macho „apologet al virilităţii”. Este însă ceva mai mult decât atât, căci dacă Mavrodin şi Hasnaş reprezintă două variante de om modern, îndrăgostit de necunoscut şi atras de schimbare, Ileana încarnează un principiu tradiţional de stabilitate. PAUL CERNAT
Din seria: vreau să citesc mai multă literatură "de-a noastră" şi de Eliade m-am lovit doar prin "Maitreyi" şi a fost o lectură deosebită. :)

Voi ce aveţi vechi pe raft şi vreţi să începeţi să citiţi curând?
semnatura

You Might Also Like

0 comentarii

Comments