Recenzie: Ceasul fantasmelor de Oliviu Craznic


Ceasul fantasmelor (The Witching Hour)

de Oliviu Crâznic

https://www.goodreads.com/book/show/25234212-ceasul-fantasmelor
Este miezul nopţii… şi tu citeşti: …despre un răzbunător rănit şi despre o fată cu trandafir în păr, care îşi doarme somnul de veci sub gheaţă; …despre un preot răpit în toiul nopţii de doi bărbaţi misterioşi şi forţat să îngrijească rănile unei tinere ferecate în lanţuri; …despre o seducătoare stranie vizitând un fort izolat, din care soldaţii dispar unul câte unul; …despre o trecătoare dacă, în care rămăşiţele unei legiuni romane înfruntă o ameninţare supranaturală; …despre doi poliţişti care răspund unui apel obişnuit, doar pentru a-şi întâmpina destinul într-o casă a tragediei; …despre trei adolescenţi care întâlnesc un Rău ocult în drumul lor spre maturizare; …despre o necunoscută moartă şi despre cât de departe pot merge autorităţile pentru a da de urma criminalului; …despre un anchetator obosit şi confuz, urmărind un criminal nebun într-o lume aflată la capătul Timpului; …despre cum poate fi împiedicată asasinarea femeii iubite, atunci când toate previziunile sfârşesc la fel; …şi despre preafrumoasa Ermengaarde din Dinastia Eyes, a cărei inteligenţă cântată de barzi a transformat farmecul feminin în armă supremă. Este miezul nopţii… şi tu CITEŞTI.
OLIVIU CRÂZNIC (n. 1978) este scriitor de literatură fantastică, publicist şi consilier juridic. În 2010, a publicat romanul gotic …Şi la sfârşit a mai rămas coşmarul (Ed. Vremea), declarat de M. Pricăjan (în revista culturală Familia) „Momentul Walpole în literatura română”.
Ulterior, a publicat numeroase povestiri şi nuvelete (majoritatea se regăsesc în volumul de colecție Ceasul Fantasmelor), foarte bine primite de critică şi de public, şi a câştigat numeroase premii, dintre care amintim PREMIUL GALILEO 2011 pentru Cel mai bun volum al anului 2010 şi Premiul Societăţii Europene de Science Fiction, ENCOURAGEMENT AWARD EUROCON 2012. A fost publicat în diverse antologii şi reviste alături de nume importante ale literaturii universale contemporane, precum George R.R. Martin, Paolo Bacigalupi sau Ian R. MacLeod. Cronicile de carte, articolele şi studiile sale de teorie şi istorie literară sunt apreciate pe scară largă, unele dintre acestea fiind publicate şi peste graniţă (în momentul de faţă, deţine rubrica „Ghidul cititorului de fantastic” în revista electronică EgoPHobia şi este prezent în mai multe numere ale revistei tipărite CPSF Anticipaţia – Ed. Nemira).
Este unul dintre lectorii Atelierului de scriere creativă SF&Fantasy organizat de Revista de povestiri în colaborare cu Bookblog și este invitat anual să vorbească studenților Facultății de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București despre Literatura gotică și romantismul întunecat american. Sec. XIX: Hawthorne, Melville, Poe și moștenirea lor culturală.

„Oliviu Crâznic chiar este un romantic, un personaj coborât efectiv din propria-i operă extraordinară și spectaculoasă, melanj de Baudelaire, Edgar Allan Poe și Walter Scott, sub ochii necruțători ai lui Bram Stoker și H.P.Lovecraft. Citiți-i romanul și povestirile și o să înțelegeți imediat la ce mă refer!”
– ŞTEFAN GHIDOVEANU, realizatorul emisiunii Radio România Cultural Exploratorii lumii de mâine (în Galileo Online, nov. 2012)

Poţi citi aici interviul pe care i l-am luat autorului.



Am amânat scrierea acestei recenzii în speranţa că voi deveni mai coerentă în exprimare dacă mă distanţez puţin emoţional de cât de mult m-a fascinat. Adevărul este că Oliviu Crâznic are nişte descrieri atât de complexe, încât atunci când încerci să vorbeşti despre cartea lui, parcă uiţi toate cuvintele pe care credeai că le ştii şi mai că îţi vine să iei dicţionarul, să nu cumva să dai impresia că eşti un şcolar ce abia a descoperit literatura de calitate.

Înconjurată de atâtea canale de YouTube străine şi atâţia alţi români care preferă cărţile de peste hotare, uneori e nevoie să îmi amintesc că şi noi avem autori buni, la fel de buni, mai buni decât cei din SUA, Marea Britanie sau de unde vreţi voi.

Poate cel mai mare compliment pe care i l-aş putea face scriitorului este că stilul lui seamănă foarte bine cu cel spre care tind eu să ajung - al descrierilor atât de atent plasate încât te scufundă până peste cap în universuri fantastice la care parcă ai visat demult, atunci când te-ai trezit dintr-o lume mistică pe care ai uitat-o imediat ce ai încercat să o evoci; al poveştilor ce te aruncă direct în inima lor şi al căror sens ţi se relevă treptat; al personajelor cărora ai impresia că le cunoşti cele mai ascunse secrete şi totuşi, constaţi în final că abia ai atins suprafaţa.



Pe tot parcursul cărţii, care cuprinde 13 povestiri, am avut impresia de fiecare dată că povestea pe care abia am terminat-o este preferata mea, ca mai apoi să mă răzgândesc iar şi iar. Doar cu două poveşti parcă nu am rezonat chiar aşa de bine, însă nu am să vă spun care. Nu vreau să vă influenţez propriile impresii când le veţi citi. 

Avem vârcolaci, moroi, extratereştri şi călătorii în timp, toate ambalate într-un ambalaj delicios de gotic, aşa cum îi şade bine unui dark fantasy. Dacă speraţi la mai multe detalii referitoare la plot-ul poveştilor, aflaţi că o mare parte din farmecul lor e că nu ştii deloc la ce să te aştepţi atunci când te afunzi în ele. Cine sunt protagoniştii? Care e scopul lor? Toate trebuie aflate la timpul lor, în porţii mici, de la o pagină la alta. Unele dintre poveşti se împletesc cu altele, dar asta numai dacă le citiţi cum trebuie, cu mare atenţie. Fiecare detaliu este esenţial, oricât de puţin important vi s-ar părea.

I-am dat cinci flori de vanilie, maximum, dar în ciuda celor două poveşti care nu au fost tocmai pe gustul meu, simt că nu e destul. Vreau să citesc cât de curând şi alte cărţi ale lui Oliviu Crâznic, dar în acelaşi timp îmi e teamă că le voi termina prea repede şi voi rămâne dependentă de genul acesta de lecturi. Tot ce pot să sper e că şi restul autorilor recomandaţi de Crux Publishing sunt la fel de buni. 

Cartea o puteţi comanda de aici, însă o găsiţi şi în librăriile Alexandria din toată ţara, în Bookstory (Cluj-Napoca), iar în capitală la librăria Mihai Eminescu şi la magazinul Red Goblin.

You Might Also Like

0 comentarii

Comments